Maak eenvoudig serotonine, dopamine, oxytocine of endorfine aan
Dopamine – het beloningssysteem van je lichaam
- Voltooi een taak. Dat kan heel eenvoudig door ’s morgens je bed direct na het opstaan op te maken. Zo begin je de dag met een gevoel van beloning. Daar wil je wel meer van.
- Zorg voor jezelf – activiteiten. Hoe vaak neem jij bijvoorbeeld een voetenbad? Het is heerlijk en een momentje voor jezelf. Kun je meteen mediteren zodat je ook serotonine aanmaakt.
- Lekker eten. En gezond natuurlijk. Want dat vind je lichaam eigenlijk het allerlekkerst.
- Vieren van kleine successen. Ik wist nooit hoe iets te vieren. Maar het blijkt eenvoudiger dan ik dacht. Al geef je maar een high-five bij een behaald doel, een taak die je afgemaakt hebt of het gezonde eten dat je hebt gemaakt, het is een feestelijk en blij gevoel.
Oxytocine, het liefdeshormoon
- Speel met de hond (of de kat natuurlijk), hoe aaibaarder hoe beter
- Speel met een baby. Speel bijvoorbeeld kiekeboe en maak de baby aan het lachen. Maak je meteen endorfine aan. Lekker.
- Maak eens samen een wandeling terwijl je handen vasthoudt. Iets waar ik ook wel weer eens aan mag denken.
- Geef je familie een knuffel. Knuffelen is sowieso goed. Kan ook met vrienden natuurlijk. Of met vreemden als je met een bordje “Free Hugs” op de markt gaat staan.
- Geef complimenten. Nu in de coronatijd waarin we afstand moeten bewaren en geen vrienden en zeker geen vreemden mogelijk knuffelen kun je de knuffel vervangen door een oprecht compliment. Wat heb je een leuke jurk aan, wat zit je haar lekker wild, wat lach je mooi.
Serotonine, voor een gelijkmatig humeur
- Mediteer. Dit hoeft natuurlijk niet op een berg met je benen gevouwen en je handen in lotushouding. Een keer of vijf ademhalen met aandacht heeft nagenoeg hetzelfde effect.
- Hardlopen. Overdrijf het niet. Het gaat om de beweging en het plezier van het bewegen.
- Met je kop in de zon. Kijk uit voor verbranden, dat is echt niet goed voor je lijf. Maar gebruik liever ook geen zonnebrandcrème, ook dat is niet het beste. Matig in de zon, maar wel elke dag heeft een positief en helend effect.
- Wandelen in de natuur. Twee vliegen in een klap. Met wandelen beweeg je je lichaam op een rustige goede manier, je staat rechtop in plaats van in de rare gebogen houding voor je laptop of computer tegenwoordig en het groen van de natuur geeft rust aan je ogen.
- Zwemmen. Je beweegt alle spieren van je lijf, ook die spieren waarvan je niet meer wist dat je ze had. Er is een hele groep mensen die in open natuur water zwemmen.
- Fietsen. Weer de natuur in. Goed voor een mens. En je komt nog eens ergens.
Endorfine, het pijnverlichtende hormoon
- Lachoefeningen. Dat weten we hier maar al te goed. Ook bewust lachen, dus lachen als oefening heeft het effect dat je endorfine aan gaat maken. Wat dacht je van een lachworkshop?
- Essentiële oliën. Geur is de kortste en snelste weg naar onze hersenen. Als we de juiste ontspannende geur opsnuiven dan kan ons gevoel van pijn verminderen.
- Een comedy bekijken. Logisch, we wekken zo de lach op. Maar door het bekijken van een langere comedy zul je meer lachen dan gebruikelijk waardoor je de aanmaak van endorfine stimuleert.
- Donkere chocola. Dr. Lee Berk vergelijkt in een onderzoek de hersengolf frequenties van mensen die donkere chocola eten met mensen die lachen. Dit blijkt opmerkelijke overeenkomsten te bevatten.
- Oefeningen doen. Je lichaam activeren, dieper ademhalen, meer uitademen en je afvalstoffen je lijf uit werken. Allemaal acties die als effect hebben dat endorfine wordt aangemaakt en dat je minder pijn zult ervaren.